Par i gipsputs

Filip var unik i staden. Han var säkerligen unik även om han skulle lämna staden men detta visste han inget om ännu. Det hade nämligen aldrig skett. Han tyckte att tanken kändes läskig och så hade han känt under hela sitt 35-åriga liv. Han tänkte att han väl någon gång skulle ta sig utanför stadsmurarna, men den gången var inte denna. I staden var han unik eftersom han var den enda person med ett hus helt gjort av gipsputs. Det är om detta vi ska berätta idag.

Att ha ett hus helt av gipsputs var alltså inte bara ovanligt, det var helt och hållet unikt. Känslan av att ha något som ingen annan i stan hade var för Filip så stark att den kunde flytta berg. Visst, det var sällan någon kommenterade detta faktum. Sällan någon kom fram till huset och sa ”Men oj! Helt i gipsputs. Du var minsann en speciell jävel”. Faktum var väl egentligen att det aldrig någonsin hade hänt. Men ändå gav känslan honom en tillfredsställelse. Gipsputsen gjorde att han stack ut från mängden och det gillade han.

En dag, som vilken annan dag som helst, gick han ett varv runt ringmuren i staden. Han tittade upp på fåglarna som satt på de gamla stenarna högt över huvudet på honom – och som flög iväg mot horisonten han aldrig sett. När han kom fram till torget som han dagligen besökte var någonting annorlunda. När han fick se vad som orsakade detta skuttade det till i bröstet på honom. Vid den nordöstra delen av torget tornade ett nytt hus upp sig, ett hus helt gjort i gipsputs.

Det rådde inga som helst tvivel. Efter att ha blickat upp på sin gipsputs-fasad i snart 15 år kände han igen materialet när han såg det. Utan någon som helst tvekan var det där ett hus gjort helt av gipsputs. Vem sjutton kunde det vara som hade låtit resa ett sådant hus. Han kände hur hans unika position gled honom ur händerna när han stegade fram över kullerstenarna.

Väl framme vid huset öppnades trädörren som prydde fasaden av gipsputs. Ut klev en kvinna, kanske i hans egen ålder, som han aldrig tidigare sett. Vem kunde det vara? Var det en nyinflyttad som bestämt sig för att bygga hus i gipsputs? I så fall var hon den första nya personen på 20 år att flytta till staden. För att inte tala om att hon var den första sedan Filip själv att bygga helt i gipsputs.

Detta behövde nystas i. Det var ett som var säkert.

Sociala medier

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit